Als je jouw leven meer richting wilt geven, dan is doelgericht denken essentieel. Het helpt als je dan jouw taal daarop aanpast. Je zult merken dat je dan een stuk efficiënter wordt. Hieronder staan 7 tips om je gedachten en motivatie een positieve richting te geven. Je onbewuste krijgt duidelijkere en pósitievere opdrachten van jou. Hoe mooi is dat!
1. Kies voor ’willen’
Ik moet dit goed doen, ik moet boodschappen doen, ik moet m’n mails nog beantwoorden. In het woord ‘moeten’ zit een verborgen dwang, het legt je onbewust iets op en dat voelt niet prettig. Ook al is er soms geen keuze, vergelijk het maar eens als je ‘willen’ of ‘gaan’ daarvoor in de plaats zet. Hier zit veel meer positieve energie in.
2. Gebruik eens ‘en’ in plaats van ‘maar’
Je hebt gelijk, maar …… Hoe vaak horen we dat niet en dat is niet prettig, want het woordje ‘maar’ veegt alles wat daarvoor is gezegd eigenlijk van tafel. Gebruik je het woordje ‘en’ dan blijven beide zaken bestaan, dat wat er voor het woordje ‘en’ is gezegd en daarna. Gebruik het woordje ‘maar’ alleen als je een tegenstelling wilt duidelijk maken.
3. ‘Proberen’, hoe succesvol is dat?
Ik probeer morgen die afspraak te maken. Dit heeft weinig daadkracht en zet je onbewuste niet direct aan tot actie én er schuilt een escape in dit woord, voel je ‘m? Er is nog uitweg, een mogelijkheid tot falen. ‘Doen’ is een duidelijke opdracht en zet je brein gelijk aan tot actie. Wil je echt iets, zeg dan tegen jezelf: morgen maak ik die afspraak, ik ga dat doen!
4. Niks is ‘moeilijk’, alles is ‘nog niet gemakkelijk’
Wanneer je zegt, ik vind dat moeilijk, dan focust je brein op het woordje ‘moeilijk’ en jouw onbewuste vertelt jou dus ook, dit ís moeilijk. Wanneer je zegt, ‘dit is nog niet gemakkelijk’, is het woord ‘gemakkelijk’ het sleutelwoord voor je brein; iets is gemakkelijk of gaat gemakkelijk worden. Hierdoor is de mogelijkheid tot slagen veel meer binnen handbereik. Dit principe geldt ook voor woorden zoals, ‘ingewikkeld’, ‘lastig’, etc. Draai je taal om!
5. ‘Waarom’ en ’hoe’
Wanneer je iemand of jezelf een ‘waarom’-vraag stelt, vraag je direct naar de inhoud of motivatie. Het is niet altijd gemakkelijk om hier een antwoord op te krijgen en soms roept deze directe vraag weerstand op. ‘Waarom heb je mij niet terug gebeld?’ Met een ‘hoe’-vraag, vraag je naar het proces, deze vraag geeft een andere reactie en ook zeker een ander antwoord. En vaak kom je via de ‘hoe’-vraag toch uit bij de motivatie. ’Hoe komt het dat je mij nog niet hebt terug gebeld?’
6. Begin je met ’vinden?’
Geef je jezelf de opdracht om iets te gaan zoeken, dan richt je jouw aandacht op het proces van ‘zoeken’. Geef je jezelf de opdracht om iets te vinden, dan richt je onbewuste zich op een resultaat. Deze taalrichting is handig bij eenvoudige, dagelijkse dingen; ik ben mijn sleutels aan het vinden in plaats van zoeken. En het is slim om dit toe te passen bij belangrijke dingen in jouw leven, zoals het vinden van jouw doelen. Blijf niet zoeken, maar ga vooral vinden.
7. ‘Vergeten’ of wil je ’onthouden’
Wat zou efficiënter zijn? Ik moet niet vergeten om deze week die afspraak te maken of ik onthoud dat ik deze week die afspraak maak. Je brein kan geen ontkenning vasthouden, dus het woordje ‘niet’ verdwijnt uit de zin en je onbewuste gaat aan de haal met het woordje ‘vergeten’. Help je onbewuste een handje en vertel liever wat je wilt onthouden in plaats van wat je (niet) wilt vergeten.
Dus let je op je taal, dan worden je gedachten, gevoel en daardoor jouw gedrag een stuk positiever. Ga ermee aan de slag. Het zal in het begin nog niet gemakkelijk zijn en het is een vaardigheid, dat is dus te leren door te oefenen.
Nu hoor ik graag van jou. Herken je bovenstaande taalpatronen bij jezelf? Zou je daar nog verbetering in kunnen brengen? Schrijf hieronder in de comment box jouw reactie.
En misschien ken je iemand die je heel goed met deze 7 taaltips kunt helpen. Deel dan deze blog.
Wat een leerzaam stukje om te lezen Judith✨en wat leuk om te zien hoe je met betrekkelijk eenvoudige aanpassingen jouw mindset (en dat van anderen😉) in beweging kunt brengen.
Superleuk!!😀
Groetjes,
Rob
Het klopt helemaal Rob, het zijn simpele manieren om al een positief effect te krijgen op je manier van denken.
Bedankt voor je leuke reactie!