DE 11 OVEREENKOMSTEN VAN SUCCESVOLLE MENSEN

March 29, 2021

Het is alweer een paar jaar geleden dat ik dit blog heb gepubliceerd en door alle nieuwe wijsheid die ik ondertussen heb opgedaan 😬 , is het hoog tijd voor een update.

Laat ik beginnen om de definitie van succes aan dit artikel toe te voegen en gelijk waag ik me dan op glad ijs. Google maar eens en je krijgt veel verschillende interpretaties en iedereen heeft ook zijn eigen invulling hiervoor.

Van Dale omschrijft succes als ‘goede afloop, uitkomt of uitslag’ en ‘iets dat goed afloopt’. Deze definitie legt de nadruk op een vooropgezet eindresultaat, op de geslaagde verwezenlijking van een voornemen. Succes wordt gezien als de afronding van een bepaald proces en niet zozeer als doel op zich.

Voor mij had het woord succes vooral een link naar werk, geld en sport.

Succes in m’n werk, waardoor ik zoveel mogelijk geld kon verdienen en succes in mijn sport als softbalster bij De Herons in Heerhugowaard en later bij Alcmaria Victrix in Alkmaar.

Als je mij een beetje kent, weet je dat ik lang, lang geleden op redelijk niveau heb gesport en ook even aan Jong Oranje heb mogen snuffelen. Niet zo gek, want ik kom uit een echte honk-en softbalfamilie. Ons dagelijks leven werd afgestemd op de trainingen, wedstrijden en toernooien die we hadden.

In die tijd heb ik van jongs af aan veel gewonnen met de verschillende teams waarin ik speelde en dat voelde als succes.

Ondertussen is mijn interpretatie behoorlijk veranderd en gaat het wat mij betreft veel meer over hoe gelukkig ik ben, dat ik me mentaal en fysiek goed voel, dat ik leuke dingen doe met inspirerende, lieve mensen waar ik van hou en dat ik me vervuld voel in mijn werk. 

Maar als je het aan mensen vraagt, krijg je meestal een antwoord dat succes te maken heeft met aanzien of geld. We betittelen vaak BN’ers, steenrijke zakenmensen of topsporters, mensen waarbij alles voor de wind lijkt te gaan en geld hebben als water, als ‘succesvol’.

… maar het is eigenlijk veel leuker en simpeler dan je denkt,

want het is niet moeilijker of ingewikkelder dan dat je iets graag wilt en dat het je vervolgens ook lukt. Hierdoor is het veel simpeler en daardoor veel makkelijker om je persoonlijke successen te noteren.

Of je nu …

… meer tijd voor jezelf wilt,

… met je gezin een reis wilt maken,

… je sport weer op wilt gaan pakken,

… meer balans wilt in je leven,

… je eigen bedrijf wilt starten,

… meer zelfvertrouwen,

… een instrument wilt leren bespelen (staat nog op mijn lijstje ☺️),

… die gave auto wilt,

of wilt sparen voor een nieuwe keuken,

You name it!

Je wilt iets en ’t lukt. 

Het gaat dan niet meer over aanzienmateriële of financiële rijkdom, maar over wat je graag voor jezelf en anderen wilt bereiken of hoe je je wilt voelen of wilt zijn.

Oftewel, het gaat om jouw persoonlijke gevoels- en tastbare doelen.

Na mijn herziende interpretatie van succes lijkt de brug naar wat succesvolle mensen gemeenschappelijk nog niet zo gemakkelijk te maken.

Maar ik ga ervan uit dat je de overeenkomsten van deze mensen wel wilt weten, want je bent hier nog steeds ☺️.

Het is ook leuk om even te zien welke jij al doet, toch?

Maar eerst, de bron van deze wetenschap

In 2017 volgde ik een business training bij Marcus De Maria.

Terugkijkend naar alle trainingen die ik sindsdien heb gevolgd, is Marcus nog steeds een van mijn favoriete trainers, want hij is echt een expert in zijn vakgebied. Hij is open, scherp en eerlijk in het benoemen van je valkuilen. Niet om je te plagen, maar om je bewust te maken en je potentie te gaan zien. 

[ Marcus is bekend om zijn boek ‘The Lunchtime Trader’, een must read als je in beleggen geïnteresseerd bent ]

Tijdens een van zijn trainingsdagen vertelde hij dat er een onderzoek is gedaan naar wat succesvolle mensen nu zo succesvol maakt. 

Mijn oren spitste zich. 

Het blijkt namelijk dat ze 11 overeenkomsten hebben. 

Dit is interessant, dacht ik, want volgens mijn overtuiging, gevoed door mijn NLP-achtergrond, kun je dus dezelfde resultaten bereiken, als je hen maar goed genoeg bestudeert en vervolgens doet wat zij doen. (note: dit is natuurlijk iets te kort door de bocht, want hierbij spelen o.a. mindset, motivatie, waarden en overtuigingen een belangrijke rol)

Nou, hier komen ze dan echt.

Ik ben benieuwd welke jij bij jezelf herkent en welke nieuwe je wilt gaan doen, let me know in de comments.

De 11 eigenschappen van succesvolle mensen

1. Incredible ‘why’

Succesvolle mensen hebben een onwaarschijnlijke sterke drive. Dit komt doordat ze kraakhelder hebben wáárom ze de dingen doen die ze doen. 

De motivatiemotor draait op volle toeren!

Het kost ze geen moeite om vroeg op te staan, hard te werken, door te gaan bij tegenslagen waar de meesten juist afhaken. Hun doel is helder en lonkend! Het werkt als het ware als een magneet.

2. Doelen

Ze stellen uitdagende doelen voor zichzelf en dit maakt ze doelgericht in zowel hun denken als hun doen. Lees het blog ‘De Magie van Doelen’ om te leren hoe je dit het beste kunt doen.

3. Dankbaarheid

Ze begrijpen dat dankbaarheid een belangrijke bron voor positiviteit is. Doordat ze dankbaar ‘doen’, heeft dit een positieve werking op hoe ze denken, voelen en in het leven staan. Ze zien vaker de kansen en mogelijkheden, dan de gevaren en onmogelijkheden.

Het is wetenschappelijk aangetoond, dat dankbaar doen en voelen je autonome zenuwstelsel positief beïnvloedt. Interessant? Lees dan ‘De kracht van dankbaarheid’. 

4. Beloning

Deze mensen zijn een kei in het vieren van hun successen! Sterker nog, ze bepalen van tevoren hoe ze hun succes gaan vieren, welke ‘beloning’ ze zichzelf of anderen, bijvoorbeeld hun gezin of het betrokken team, geven na het behalen van hun doel. Dit motiveert, geeft vertrouwen en hiermee ‘vertellen’ ze het universum Give Me More!

5. Eigen bedrijf

Ze zijn ondernemers en hebben allemaal hun eigen bedrijf of bedrijven opgebouwd. Dit betekent dat zij hun uren niet ruilen voor geld, wat wel het geval is als je in loondienst bent. Bekijk deze video van Robert Kiyosaki, dan begrijp je wat ik bedoel en leer je gelijk de andere inkomensmogelijkheden. 

6. Bouwen een team

Succesvolle mensen bewandelen hun pad nooit alleen, ze maken gebruik van de expertise of diensten van anderen. Ik weet, veel mensen vinden dat ze alles zelf moeten oplossen en zelf moeten kunnen, maar zo denken succesvolle mensen niet. Zij bouwen een team van mensen om zich heen die hen helpt. Dit scheelt hun kostbare tijd en verhoogt de kwaliteit, want ze kiezen enkel voor experts.

7. Meester in verkopen

Het zijn geweldige verkopers. Misschien ben je er een beetje allergisch voor, maar we doen het eigenlijk al elke dag. We zetten onszelf zo goed mogelijk neer op ons werk, tijdens een date of op een verjaardag. We willen onszelf zo goed mogelijk presenteren. Succesvolle mensen begrijpen: Sales Equals Business en schromen niet om hun verkoopskills te verbeteren en toe te passen.

8. Meester in onderhandelen

Ze passen het overal en altijd toe: onderhandelen. Je zult verbaasd zijn hoe vaak dit je geld zal opleveren. Ik heb het zelfs een keer bij Steps toegepast en ’t werkte! Dat had ik eigenlijk niet verwacht van zo’n grote keten. 

Durf altijd om een betere deal te vragen. Dit kun je doen door de volgende twee vragen te stellen:

1. Wat is het minste waarvoor je het kunt doen?

Vervolgens vraag je …

2. Is dit echt het beste wat je kunt doen?

Let maar op, dit werkt!

9. Focus

Ze zijn en blijven gefocust op hun doel. Ze zijn goed in ‘nee’ zeggen tegen samenwerkingen, uitnodigingen of activiteiten die hun niet helpen om hun doel te halen. Vaak blijven ze ook een leven lang in dezelfde industrie werken, waardoor ze een enorme expertise opbouwen.

10. Persoonlijke ontwikkeling

Ze blijven investeren in zichzelf. Volgen opleidingen, trainingen en cursussen om bij te blijven in hun vakgebied en om nieuwe kennis of vaardigheden te leren. 

11. Coach

Ze maken regelmatig gebruik van een coach om van een probleem af te komen of om groei te bevorderen. Of het nu gaat om een business coach, mindset coach, financieel expert of personal trainer, ze begrijpen dat ze sneller hun doel bereiken door een expert hiervoor in de arm te nemen.

Werkt dit?

Word je echt succesvol als je deze eigenschappen gaat kopiëren?

Zoals gezegd, dat lijkt mij te kort door de bocht. Er komt veel meer bij kijken, waaronder je mindset, hoe je denkt, welke waarden en overtuigingen je hebt over jezelf, anderen en de wereld.

Maar ik weet nog wel een goede coach om je daarbij te helpen 🙃

Own Your Success – je wilt iets en ’t lukt 🎯 🙌

Judith

0 Comments

6 TIPS VOOR SUCCESVOLLE AFFIRMATIES

6 TIPS VOOR SUCCESVOLLE AFFIRMATIES

Oprah Winfrey, Bill Gates, Jim Carrey, Will Smith, Tiger Woods, Richard Branson en vele anderen doen ‘het’. Ze gebruiken affirmaties en bevestigen dat het hen hielp om hun dromen en doelen te verwezenlijken. Deze grote namen hebben hun missie kraakhelder, ze weten...

Lees meer
NEGATIEVE GEDACHTEN OMBUIGEN, TWEE KRACHTIGE MANIEREN

NEGATIEVE GEDACHTEN OMBUIGEN, TWEE KRACHTIGE MANIEREN

Ik wil je graag een formule uitleggen die je helpt als je last hebt van negatieve gedachten.Een belangrijke oorzaak van negatieve gedachten kunnen onze belemmerende overtuigingen zijn. De reden maakt voor nu even niet uit, deze formule werkt.Het werkt op elk gevoel...

Lees meer
TRAP NIET IN DEZE 5 VALKUILEN!

TRAP NIET IN DEZE 5 VALKUILEN!

Laat ik aftrappen door te zeggen: dit blog bevat geen rocket science. Je weet dit allemaal al. De grote vraag is: pas je het ook toe? Het is soms goed om wetenschap opnieuw tot je te nemen, simpelweg omdat je er nu klaar voor bent of omdat je het nu goed kunt...

Lees meer