Kernwaarden Judith Kaart

IN 5 STAPPEN JE KERNWAARDEN VINDEN

Kernwaarden vertellen wie je bent

In dit artikel gaan we het hebben over waarden en zelfs je kernwaarden. Waarden zijn dingen die je belangrijk vindt, waardevol, dus.

Heb je ook weleens dat je soms een beslissing neemt die op zich goed voelt, maar dat je niet goed kunt uitleggen waarom je dit hebt besloten? Of heb je weleens meegemaakt dat je boos, verdrietig, teleurgesteld of geïrriteerd raakte en niet goed begreep waarom je je zo voelde?

Wat maakt nu dat…

Hoe zou het zijn als…

Wanneer je ook nieuwsgierig bent naar de mechanismen hierachter dan vind je in dit artikel een groot deel van de antwoorden.

Laten we beginnen …

Weet jij wat je echt belangrijk vindt?

Weet jij wat je écht in je diepste kern blij en gelukkig maakt?

Het is heel waardevol om dit te weten, want alleen dan kun je jouw denken, voelen en doen hierop afstemmen, waardoor je meer in lijn gaat leven met je onderbewuste. Oftewel, je binnenwereld (jezelf) klopt met je buitenwereld (je leven).

Soms voelen we ons niet happy, merken dat onze energie wegstroomt, maar begrijpen we niet waardoor dit komt. Het antwoord zit vaak in onze kernwaarden.

Vind je kernwaarden en je begrijpt jezelf veel beter. Je zult zien waar jij op ‘aan’ gaat, waar je blij van wordt.

Wat zijn kernwaarden?

Iedereen heeft een aantal kernwaarden en die ‘zitten’ op onbewust niveau, je ziet ze niet, maar vaak voel je ze wel.

Je persoonlijke kernwaarden zijn de dingen die jij in het leven heel belangrijk vindt, waar je veel waarde aan hecht. Zie het als een cockpit van metertjes, waarbij elk metertje symbool staan voor een belangrijke waarde. En die metertjes hebben een functie, daar kom ik zo op terug.

Eerst wil ik je laten weten dat het achterhalen van je kernwaarden best belangrijk is. Ik doe deze oefening dan ook met al mijn klanten. Deze oefening is eigenlijk heel simpel, maar je moet wel alert zijn op de antwoorden die komen.

Want meestal krijg ik uitingen van kernwaarden te horen, zoals ‘mijn gezin vind ik belangrijk’, ‘mijn baan’ of ‘dat ik aardig gevonden word’.

Hartstikke mooi, maar dit zijn niet je kernwaarden, maar uitingen van wat je zo belangrijk vindt.

Het voorbeeld ‘mijn gezin vind ik belangrijk’ kan een uiting zijn van de kernwaarde liefde of verbinding. Aan de kernwaarde veiligheid wordt misschien voldaan door ‘mijn baan’. Begrijp je?

Hieronder vind je kernwaarden voorbeelden.

kernwaarden judith kaart mindset coach

Kernwaarden verschillen per situatie

Je hebt altijd een set overkoepelende kernwaarden, zie het als je basiswaarden. Kernwaarden kunnen overigens per context iets verschillen.

Je kunt je vast voorstellen dat in de context ‘werk’ je andere dingen belangrijk vindt, dan bijvoorbeeld in de ‘relatie met je kinderen’. In werk kunnen bijvoorbeeld collegialiteit, uitdaging en zekerheid belangrijke waarden zijn. Terwijl in de relatie met je kinderen waarden zoals vertrouwen, plezier, aandacht en ondersteuning meer voor de hand kunnen liggen.

Is dit echt nodig?

‘Wat als ik niet weet wat mijn kernwaarden zijn, wat dan? Het gaat nu toch ook goed?’

Klopt! Je kunt prima leven zonder te weten wat je kernwaarden zijn, alles gaat gewoon door.

Misschien herken je het volgende wel: Je zit in een situatie waarbij je merkt dat je energie helemaal wegstroomt, je mondhoeken naar beneden gaan en rationeel begrijp je niet waarom dit gebeurt. Het antwoord zit vaak in onze kernwaarden.

Leef je volgens je persoonlijke kernwaarden, dan blijven de metertjes in je cockpit mooi in het groen en gaan de mondhoeken omhoog, maar negeer je één of meer van je kernwaarden dan kan een meter naar het rood doorslaan en als je dit maar lang genoeg blijft doen, kan een burn-out het gevolg zijn.

Sanne bijvoorbeeld, zij heeft bij mij een training gevolgd en tijdens de training heb ik de oefening kernwaarden gedaan en dat was een zeer confronterend moment voor haar. Zij kwam er namelijk achter dat ze structureel haar kernwaarde rust volledig negeerde, doordat ze altijd het gevoel had voor iedereen te moeten zorgen. Ze vloog en rende voor iedereen die voor haar belangrijk was, maar vergat alleen één persoon en dat was zijzelf. Het verantwoordelijkheidsgevoel dat zij zichzelf had opgelegd was enorm en ze was dan ook zowel mentaal als fysiek ontzettend moe.

Kernwaarden mindset

We duiken weer even de cockpit in met onze metertjes. Eén van Sannes metertjes sloeg door naar het rood. Ze respecteerde een waarde niet en dat voelde ze. Ze kon alleen niet de vinger op de zere plek leggen en daardoor wist ze niet hoe ze dit moest oplossen.

Het moment zelf was erg confronterend en emotioneel voor haar, maar het zorgde wel voor een kentering in haar leven.

Laten we nog een voorbeeldje bekijken.

Stel, zekerheid is heel belangrijk voor je en je krijgt een andere baan aangeboden. Je bent eigenlijk niet op zoek naar iets anders, maar het komt op je pad. De baan lijkt je erg leuk en je gaat ook meer verdienen. Je kunt het extra geld goed gebruiken, maar je krijgt alleen geen vast contract. Je zult het moeten doen met een halfjaarcontract. Je huidige baan vind je nog steeds erg leuk en dat halfjaarcontract voelt niet goed. Je ziet het niet zitten en besluit om het niet te doen.

Soms weten we niet waarom we een bepaald besluit nemen, kunnen we het rationeel niet uitleggen, maar volgen we ons gevoel.

Je hoort het mensen soms letterlijk zeggen:

‘ik weet niet waarom, maar het voelt niet goed.’

Of ‘ik zie het gewoon niet zitten.’

Dit is je onderbewuste die je duidelijk signalen geeft.

Alle? Ja, echt al je beslissingen zijn gebaseerd op je kernwaarden. Dus, die waarden MOET je weten, anders blijf je jezelf over je beslissingen verbazen, haha!!

Persoonlijke waarden oefening

Jouw belangrijkste waarden vinden, is niet zo ingewikkeld, je moet alleen er even de tijd voor nemen.

Er zijn 5 stappen in de weg naar je kernwaarden

 1. Bereid je voor
 2. Kies een context
 3. Stel jezelf de juiste vragen
 4. Ga een laagje dieper
 5. Bepaal de volgorde

Stap 1 Bereid je voor

Om deze 5 stappen te nemen heb je een pen en een stapeltje geeltjes nodig.

Stap 2 Kies de context

Bepaal voor welke situatie jij je belangrijkste waarden wilt vinden? Dit kan jouw leven
als totaal zijn, maar ook een deelgebied, zoals je werk of je relatie.

Maak contact met je gekozen context. Dus als je hebt gekozen voor werk, ga dan even met je aandacht hiernaartoe, leef je in alsof je op je werk bent of je werk aan het doen bent.

Stap 3 Stel jezelf de juiste vragen

Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat vind ik belangrijk?
 • Wat vind ik nog meer belangrijk?
 • Wat vind ik bijna net zo belangrijk?

Nu komen er allerlei antwoorden in je op. Schrijf tussen de 6 en 10 antwoorden op.

Kernwaarden

Let op dat je waarden niet verwart met uitingen. Een gemakkelijke manier om te toetsen of je een waarde hebt gevonden, is door jezelf de vraag te stellen: kan ik het in een kruiwagen leggen? Een stoel, een laptop of zelfs een auto kun je in een kruiwagen leggen, zolang je kruiwagen maar groot genoeg is. Liefde, nieuwsgierigheid, gezondheid, vertrouwen of groei niet.

Pak anders de lijst van kernwaarden er nog eens bij.

Stap 4 Ga een laagje dieper

Na je ratio willen we je onderbewuste ook nog even aan het woord laten. Dit doe je door je aandacht even naar binnen te richten. Het helpt om je ogen te sluiten.

Adem een paar keer diep in via je neus en uit via je mond.

Maak contact met de situatie die je gekozen hebt en wanneer je dit hebt, open je je ogen.

Stel jezelf opnieuw de vraag: Wat vind ik belangrijk?

Vaak komen er dan nog één of twee, soms verrassende, waarden bij je op. Schrijf deze ook elk op een geeltje.

Stap 5 Bepaal de volgorde

Als laatste stap bepaal je de volgorde van belangrijkheid. Je zult merken dat de ene waarde belangrijker is dan de andere. Dit is een belangrijke stap, omdat je besluiten worden bepaald door de hiërarchie in kernwaarden.

 • Breng het aantal waarden dat je hebt gevonden terug naar maximaal 8 waarden. Kiezen dus. Kiezen, hoe doe ik dat? Je stapt in een bus en je mag er maar 8 meenemen. Welke waarden moeten dan absoluut instappen?
 • Leg alle geeltjes onder elkaar en vergelijk de bovenste twee geeltjes met elkaar door de vraag te stellen: “Welke van deze twee is voor mij belangrijker? Als je het lastig vindt om te kiezen, stel jezelf dan de hypothetische vraag: Stel, ik heb alles van ‘de eerste waarde’, maar niks van ‘de tweede waarde’ of je hebt alles van ‘de tweede waarde’, maar niks van ‘de eerste waarde’, welke zou je dan kiezen?
 • Toets de eerste waarde op alle waarden daaronder met deze vraag en herhaal deze stap daarna met de tweede waarde en de daaronder liggende waarden, totdat je alle waarden getoetst hebt.

Je bent klaar! Je hebt je hebt kernwaarden gevonden!

Kijk eens even naar je 8 geeltjes.

 • Wat zie je, wat valt je op?
 • Kloppen de waarden voor je?
 • Geeft dit een duidelijk beeld van wie jij bent?
 • Zouden anderen die dichtbij jou staan, jou hierin herkennen?

Als je antwoord ‘ja’ is, dan heb je jouw kernwaarden gevonden! Is het antwoord ‘nee’, doe gerust stap 2 en 3 nog eens.

Leven naar je kernwaarden

Weten wat je op een dieper niveau belangrijk vindt, levert je veel duidelijkheid op. Je krijgt namelijk een beter beeld van je ‘zelf’.

Ook levert het je een beter zelfvertrouwen op. Leven volgens je kernwaarden geeft je stabiliteit omdat je duidelijk kunt aangeven wat je wilt. Op elk moment, in elke situatie.

Judith

Kun je hierbij hulp gebruiken? Vraag een gratis gesprek aan.

DEEL DIT BERICHT

Laat een reactie achter

ANDEREN BEKEKEN OOK:

Levensveranderende gewoonten - Judith Kaart mindset coach

6 LEVENSVERANDERENDE GEWOONTEN

Regelmatig lees ik boeken over persoonlijke ontwikkeling, eerlijk gezegd, ik lees al jaren geen ander genre meer. Vroeger las ik boeken van Saskia Noort, Nicci French, Esther Verhoef en ik durf het bijna niet te zeggen Danielle Steel, met haar zwoele romannetjes. Nu vind ik het heerlijk om een boek te lezen waar ik nieuwe…

Read More...
shake your ass judith kaart mindset coach

BEWEEG VOOR EEN POSITIEF GEVOEL

Boos, gefrustreerd, moe of minderwaardig. Het zijn allemaal gevoelens die je vast herkent en soms of regelmatig ervaart, toch? Maar het zijn gevoelens waar we niet te lang in willen blijven hangen. Het zijn gedachten & gevoelens die ons belemmeren of zelfs blokkeren. Je komt niet meer vooruit, je staat stil en voelt je energie…

Read More...