DE KRACHT VAN DANKBAARHEID

December 19, 2020

Niet voor niks geef ik al mijn klanten de beoefening van dankbaarheid als huiswerk mee, want er gebeurt iets in je brein als je dit elke dag op de juiste manier doet.

In ons dagelijkse leven zitten veel waardevolle momenten ‘verstopt’ en daardoor zien we ze niet altijd.

Die glimlach die je kreeg, dat mooie gesprek wat je hebt gevoerd, de spontane knuffel van je kind, een mooie nieuwe opdracht die binnen is gekomen, het gesprek aan tafel met je gezin tijdens het avondeten, de zon op je smoeltje toen je buiten liep, … je opvoeding, je eeuwige boezemvriend die er altijd voor je is, die jurk die uitverkocht was, maar die je toch nog op een andere website hebt gevonden, …

Wanneer je deze momenten gericht gaat opzoeken en gaat zien als cadeautjes, zal dat ervoor zorgen dat je je een dankbaar mens gaat voelen.

Het helpt om dagelijks stil te staan bij dingen,

  • die je blij maken,
  • die je mooi vindt,
  • die al goed zijn en goed gaan,
  • waar je gelukkig van wordt,
  • die jou helpen,
  • die je wél doet,
  • waar je van geniet.

Om dit blog te herschrijven heb ik opnieuw wat deskresearch gedaan naar de werking van dankbaar ‘doen’, want het levert je veel meer op dan alleen een dankbaar gevoel. Je traint namelijk je brein op een positieve manier.

‘Dankbaarheid is de kortste weg naar geluk’

Het is ongelooflijk hoeveel onderzoek hiernaar is gedaan en wetenschappelijk bewijs is gevonden van de effecten van deze toch zo simpele en ‘onschuldige’ bezigheid.

De eerste publicatie stamt uit 1968, waarna dankbaarheid veel aandacht kreeg binnen de positieve psychologie.

Maar hoe komt het dat het zo veel positieve effecten heeft en welke zijn deze?

Het is geen rocket science

Begrijp me goed, ik ben blij met de wetenschappelijke onderbouwing, want hierdoor is dankbaar doen definitief uit de ‘zweverige’ hoek gehaald, maar dat het werkt, is in mijn ogen geen rocket science.

Als je je een beetje verdiept in de werking van je brein, dan is het heel logisch te verklaren. Het heeft alles te maken met je neuroplasticiteit; het vermogen van de hersenen om zich te herstellen en te herstructureren door het aanleggen van nieuwe neurale paden.

Bron afbeelding: https://www.cognifit.com/nl.

Onze gewoonten lopen via de neurale paden in je brein en zoals je vast vaak gemerkt hebt, je brein is lui en maakt het liefst gebruik van de ‘vaste routes’.

De dikke vezelkabels zijn paden die intensief gebruikt worden en die hebben duidelijk de voorkeurspositie en kosten je veel minder energie. Nu begrijp je gelijk de reden waardoor we het zo lastig vinden om vervelende gewoontes af te leren.

Een nieuwe gewoonte, lees nieuwe route, aanleggen in onze hersenen kost tijdmoeite en doorzettingsvermogen.

Wat heeft dit met dankbaar doen te maken?

Alles.

Stel je denkt vaak negatief over jezelf, anderen en de wereld, dan zullen dit de olifantenpaden zijn waar je brein dankbaar van gebruik blijft maken!

De omschakeling naar het zoeken van wat wel goed gaat in je leven zal je dan moeite kosten. Als ik je een gerichte vraag stel, dan zal je er waarschijnlijk wel positief op kunnen antwoorden, maar je zult al snel in je oude patroon vervallen zodra je je focus verliest.

Totdat je dagelijks stil gaat staan bij waar je dankbaar voor bent. Direct zal je brein nieuwe neurale paden aanleggen en als je deze maar vaak genoeg gaat bewandelen, zullen ook dit sterke neurale voorkeurspaden van je brein worden.

Dit betekent dat je steeds vaker en steeds makkelijker gaat zien wat er allemaal is om dankbaar voor te zijn en hiermee je denkrichting hebt gewijzigd van negatief naar positief!

‘Dankbaarheid laat je zien & voelen hoe overvloedig je leven al is’

 

Je traint eigenlijk je dankbaarheid-spier

Het mooie is dat dankbaar doen een activiteit is en door het vaak te doen, zal het je steeds gemakkelijk afgaan. Dat is logisch!

Door op te schrijven waar je dankbaar voor bent, blijft het niet alleen bij gedachten, maar doordat je er woorden aan geeft en deze opschrijft, wordt waar je dankbaar voor bent ook echt waarheid.

Vooral opschrijven wáárom je ergens dankbaar voor bent, is belangrijk, want hierdoor vind je de onderliggende reden en krijgt het ook veel meer betekenis voor je.

Voordelen van dankbaar doen

Het is bewezen, mensen die dit elke dag doen,

  • voelen zich blijer,

  • staan positiever in het leven,
  • zijn empathischer
  • tevredener,
  • leven meer in het hier en nu,
  • hebben minder stress,
  • zijn gezonder,
  • hebben diepere connecties met hun dierbaren.

Hoe pas ik het toe in mijn leven?

Hoe doe je dit nou in je toch al overvolle agenda en je propvolle leven?

Zoals bij elke nieuwe gewoonte vraagt het wat tijd en doorzettingsvermogen van je voordat het een patroon is en het geen energie meer kost om eraan te denken het te gaan doen.

Dus neem eerst het besluit dat je dit gaat doen.

Stap 1. Kies een vaste plek

Koop een mooi notitieboekje. Ikzelf pak altijd een A6 formaat, dat vind ik lekker handzaam, maar kies een formaat wat jij prettig vindt. Leg dit boekje op een vaste plek. Kies een plek waar je dagelijks komt en jou eraan herinnert om te gaan schrijven, want vooral in het begin is deze nieuwe activiteit nog geen gewoonte. Ik heb het op mijn nachtkastje liggen.

Stap 2. Kies een vast moment

Kies voor een vast moment op de dag dat je dit gaat doen. Mijn moment is vlak voordat ik ga slapen, daarom ligt mijn boekje ook op mijn nachtkastje. Dit moment werkt voor mij goed, omdat ik dan gemakkelijker de dag kan terug halen, beter dan wanneer ik dit de volgende ochtend doe én ik vind het een groot voordeel dat je met een dankbaar gevoel gaat slapen.

Kies vooral een moment die in jouw dagelijks ritme past, misschien is dat voor jou wel vroeg in de ochtend, voordat alle hectiek begint. Je begint de dag dan in ieder geval met een dankbaar gevoel en dat is ook heel wat waard.

Stap 3. Houd je aandacht erbij

Om de dag in gedachten door te kunnen lopen, sluit ik altijd even mijn ogen en richt ik mijn aandacht even naar binnen. Ik ben vooral nieuwsgierig welke momenten voor mij waardevol zijn geweest. Waar ik blij van werd, mensen van wie ik het fijn vind dat ze in mijn leven zijn, een mooi gesprek of ervaring. Of simpelweg dingen die er zijn, zoals mijn heerlijke huis, waar ik echt dagelijks van geniet en dus énorm dankbaar voor voel. Stel je open wat er spontaan in je opkomt.

Stap 4. Schrijf op waar je dankbaar voor bent

Schrijf 3 tot 5 dingen op waar je dankbaar voor bent en schrijf ook op waarom, zodat hetgeen waar je dankbaar voor bent veel meer betekenis voor je krijgt.

Stap 5. Dankbaar gevoel oproepen

Kost dit veel tijd? Zeker niet, met vijf tot tien minuutjes ben je klaar. Het is wel belangrijk dat je ook echt het gevoel van dankbaarheid oproept en voelt. Het is niet de bedoeling dat dit alweer een nieuw taakje op je to-do-lijst wordt. Verder is het belangrijk dat je even een plekje hebt voor jezelf, zodat je in alle rust kunt schrijven.

Maak hier jouw moment van!

Nog even de 5 stappen op een rijtje:

  • Leg je notitieboekje op een vaste plek waar je elke dag komt.
  • Kies een vast moment op de dag om te schrijven.
  • Richt je aandacht naar binnen en wees vooral nieuwsgierig naar wat er in je opkomt. Je zult af en toe verrast staan!
  • Schrijf 3 tot 5 dingen op waar je dankbaar voor bent en waarom.
  • Voel ook dat je hier dankbaar voor bent.

Misschien vind je het in het begin nog niet zo gemakkelijk, maar je zult merken dat je steeds meer dingen in je leven zult gaat zien en opmerken waar je dankbaar voor bent.

Voorbeelden uit mijn boekje

Tot slot deel ik nog een paar dankbaarheidsmomenten uit mijn boekje met je.

Vandaag voel ik mij dankbaar voor:

Facetime bakkie koffie met mam, ik zó dankbaar voor alle momenten met haar.

De boekentip ‘the 5 wishes’ van Eugenie, nice! Levert mij mooie nieuwe wijsheid op.

Een nieuwe opdracht binnen! Zo fijn het vertrouwen dat ik krijg en dat ik deze persoon mag helpen!

Judith

PS: nog een mooie manier om je brein te trainen in positieve gedachten zijn affirmaties, lees de werking en hoe je het doet in de blog 6 tips voor succesvolle affirmaties.

0 Comments

6 TIPS VOOR SUCCESVOLLE AFFIRMATIES

6 TIPS VOOR SUCCESVOLLE AFFIRMATIES

Oprah Winfrey, Bill Gates, Jim Carrey, Will Smith, Tiger Woods, Richard Branson en vele anderen doen ‘het’. Ze gebruiken affirmaties en bevestigen dat het hen hielp om hun dromen en doelen te verwezenlijken. Deze grote namen hebben hun missie kraakhelder, ze weten...

Lees meer
NEGATIEVE GEDACHTEN OMBUIGEN, TWEE KRACHTIGE MANIEREN

NEGATIEVE GEDACHTEN OMBUIGEN, TWEE KRACHTIGE MANIEREN

Ik wil je graag een formule uitleggen die je helpt als je last hebt van negatieve gedachten.Een belangrijke oorzaak van negatieve gedachten kunnen onze belemmerende overtuigingen zijn. De reden maakt voor nu even niet uit, deze formule werkt.Het werkt op elk gevoel...

Lees meer
DE 11 OVEREENKOMSTEN VAN SUCCESVOLLE MENSEN

DE 11 OVEREENKOMSTEN VAN SUCCESVOLLE MENSEN

Het is alweer een paar jaar geleden dat ik dit blog heb gepubliceerd en door alle nieuwe wijsheid die ik ondertussen heb opgedaan 😬 , is het hoog tijd voor een update. Laat ik beginnen om de definitie van succes aan dit artikel toe te voegen en gelijk waag ik me dan...

Lees meer